trešdiena, marts 26, 2008

Citāds II (Otrais)

Nekādas privātās kosmoloģijas - šoreiz. Nekādi man-ir-salicies-tas-un-tas-par-to-un-to vai ir-tā-un-tā-un-jārīkojas-(vispār)-ir-tā-un-tā. Tāpat arī ne es-darīju-tad-to-un-to. Šoreiz Vienkārši Citāts, kas, starp citu, daļēji sasaucas ar citātu, kas redzams iepriekšējā ierakstā Citāds.

Citāts ir no 179E-180A. Pirmkārt, tas ir visnotaļ krāšņs pats par sevi; otrkārt, tas ir attiecināms uz lielu daļu tā sauc. ekspertu par lietām jeb filozofu un ilustrē, kā šajās aprindās notiek ne viena vien saruna; treškārt, pie joda filozofus, tā runā ne viens vien cilvēks, kas kaut ko ir ieņēmis galvā, lai arī bez jebkādām zināšanām par to, runā kaut nezina. Un zina retais. Lūdzu:

"Spēja turēties pie iztirzājum vai jautājuma, lai varētu mierīgi gan atbildēt, gan izvaicāt, viņos ir vēl mazāk nekā nemaz vai, drīzāk, - tās trūkst vēl daudz vairāk, ņemot vērā, ka šajos vīros nav ne kripatas miera. Bet ja tu kādam no viņiem ko pajautāsi, tas gluži kā no bultu maka izvilks un izšaus mīklainus izteicieniņus, un ja tu gribēsi noskaidrot teiktā jēgu, tevi atkal ķers kaut kas līdzigs, tikai citādi pateikts. Ne no viena tu nekad nekādu skaidrību nepanāksi, un tas neizdodas viņiem pašiem."

Ja runā ar pazīstamo, iesvaidīto (vai tik pat iesvaidīto, kā es), var atļauties būt nemierīgs un pārlek noteiktiem iztirzājamā jautājuma punktiem - jo ir skaidrs, par ko ir runa un nav vajadzība lieki muti dzesēt. Bet savādāk (vai ja jautājums ir svešs), Citāta uzrādītais nopēlums ir jāņem vērā.

2 komentāri:

Anonīms teica...
Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.
Anonīms teica...

patiešām ir izdzē.. phu noņēmis šo ziņu!