sestdiena, aprīlis 05, 2008

Kā kļūt slavenam

Izrādās, ka nebūt nav jābrīnās, ja diviem dažādiem autoriem ir skaņdarbi ar identisku (ļoti līdzīgu) nosaukumu - turklāt specifisku nosaukumu (i.e. runa nav par nosaukumu "Fūga La minorā"). Runa ir par "Tombeau de Monsieur Blancrocher", kas ir nosaukums skaņdarbiem, ko vienā un tajā pašā - 1652 - gadā sacerējuši divu dažādu tautību komponisti -- Džei Džei Frobergers un Ljuī Kuperēns.

Izrādās, ka vārds "tombeau" skaņdarbu nosaukumos nenozīmē vienkārši "kaps", kā varētu šķist jebkuram paviršam un kādu romāņu valodu zinošam lasītājam. "Blankrošē kunga kaps" noteikti būtu visnotaļ oriģināls nosaukums skaņdarbam klavesīnam, bet, ja tā tiek saukti vairāku autoru garadarbi, no oriģinalitātes vairs ne vēsts. "Tombeau" ir apzīmējums muzikālam veltījumam, nekrologam. Lai nu viss būtu kārtīgi sakārtotos pa plauktiņiem, jāapstiprina, ka Blankrošē kungs bija mazpazīstams lautas spēlētājs, kas mira (tik tiešām -) 1652. gadā un kas bija draugos ar abiem jau minētajiem komponistiem. (Kuri par godu B. kunga nāvei sakomponēja skaņdarbus un tos, kā pieņemts, marķēja.)

Džei Džei radīto Blankrošē kapakmeni dažādos veidos var aplūkot šeit (klavesīns jebšu hapsikords ir oriģinālais instruments).

1 komentārs:

Anonīms teica...

Papildinājums:
šie veltījumi ir četri: "Although Blancrocher himself was not an important composer[9], his death left a mark on the history of music, as Couperin, Gaultier, Dufaut and Froberger all wrote tombeaux lamenting the event." (wikipedia.org no raksta par Frobergeru)